Vectorgrafik (VEK)

Vectorgrafik (VEK) er grafik, der defineres ud fra punkter, linjer, kurver og polygoner, som kan udtrykkes matematisk, ved hjælp af fx vektorer, punkter og kurver

Isometrisk tegning

En isometrisk tegning er en visuel representation af en rumlig genstand. Ordet “isometri” er af græsk oprindelse og betyder “samme mål”. Isometrisk tegning er kendetegnet ved, at to genstande, der er lige lange i tegningen, også er lige lange i den virkelige verden. Isometrisk grafik er ofte anvendt i computer- og videospil, såsom Minecraft, Sims og World of Warcraft. De er nemmere at implementere i programmeringen i forhold til realistisk perspektiv.

Isometrisk tegning kan også have en vinkel på enten 120 eller 30 grader og har ingen vandrette linjer.

M.C. Escher, en berømt grafisk kunstner og illugraf. Et godt eksempel på en kunstner, der har brugt isometrisk tegning i sin kunst.

Herningsholm

Skoleopgaver

Gradient mesh tool

Skab en frugt skurk
2021

Gradient mesh tool

Gradienter og effekter
2021

Isometrisk tegning

Skab noget i et isometrisk grid
2021

Fordele ved vektorgrafik: Skalerbarhed og kvalitet

Vektorgrafik er en form for digital grafik, der er baseret på matematiske formler i stedet for pixels. Det betyder, at vektorgrafik kan skaleres til enhver størrelse uden at miste kvalitet, hvilket gør det velegnet til brug i logoer.

Vektorgrafik er også ofte brugt i computer-aided design (CAD) og computer-aided manufacturing (CAM) programmer, da det giver mulighed for præcis tegning og manipulation af objekter.

En af de mest populære formater for vektorgrafik er Scalable Vector Graphics (SVG), som er en åben standard, der understøttes af de fleste moderne webbrowsere. Det kan bruges til at lave interaktive infographics, animationer og komplekse diagrammer.

Vektorgrafik kan også redigeres ved hjælp af software som Adobe Illustrator, Inkscape og CorelDRAW. Det giver en bred vifte af værktøjer til at skabe avancerede grafiske elementer.

Det er også værd at nævne at vektorgrafik kan være i 2D eller 3D, og 3D vektorgrafik er også kendt som 3D CAD modeller, og er ofte brugt i ingeniør- og arkitekturbranchen til at designe bygninger, maskiner og andre konstruktioner.